Label 10

Home » » Bekas Adun DAP Terlibat Dalam Rasuah ?!! SPRM Sepi ?!

Bekas Adun DAP Terlibat Dalam Rasuah ?!! SPRM Sepi ?!

Written By AAKJ on Sunday, June 9, 2013 | 2:00 PM


KUALA LUMPUR 8 Jun - Dua penyokong DAP mendakwa mereka diugut saman oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Tiew Way Keng dan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng setelah mendedahkan laporan audit Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada tahun 2010 bahawa wujudnya penyalahgunaan kuasa.

Lee Chee Yin dan isterinya, Yong Siew Chin berkata, tujuan mereka mendedahkan laporan audit berkenaan dalam satu sidang akhbar pada 1 Mei lalu adalah untuk mendapatkan penjelasan daripada DAP berhubung perkara tersebut.

Laporan tersebut menyatakan Way Keng yang pada ketika itu merupakan Ahli Majlis MBPJ melalui satu mesyuarat jawatankuasa kecil telah meluluskan penukaran firma peguam sedia ada kepada firma peguam yang dimiliki Lip Eng.

Sebelum penukaran firma, kadar bayaran perkhidmatan ditetapkan adalah RM15,000, namun setelah berlaku pertukaran, bayaran dikenakan adalah RM55,000 melebihi had syiling jadual bayaran MBPJ iaitu RM40,000. 

"Kami sebagai penyokong DAP hanya bertanya adakah betul mereka melakukan perbuatan berkenaan, itu sahaja, kami tidak menuduh mereka melakukan apa-apa kesalahan.


"Mereka berdua pada ketika itu merupakan calon DAP pada PRU-13, jadi sebagai penyokong, kami berhak untuk tahu perkara sebenar," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.


Yang hadir sama bekas ADUN Teratai, Jenice Lee.

Tambah Chee Yin, rentetan daripada pendedahan itu, dia dan isterinya menerima ugutan daripada Lip Eng supaya memohon maaf atau bakal menerima tindakan mahkamah. 
Jelasnya, pada 4 Jun lalu, dia didatangi oleh Way Keng bersama tiga yang lain di premis perniagaannya di Ampang.

"Kedatangan mereka untuk mengesahkan pembabitan kami dalam sidang akhbar tersebut dan mengugut akan melakukan tindakan mahkamah. 

"Way Keng memberi amaran kepada saya dan isteri, jika kami enggan memohon maaf dan mengadakan satu sidang akhbar untuk membersihkan nama dia dan Lim (Lip Eng), kami akan mendapat surat peguam," katanya lagi.

Sehubungan itu jelas Chee Yin, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Pandan Indah pada 5 Jun lalu berkenaan perkara tersebut.

"Kami tidak pernah buat apa-apa kesalahan, kami hanya minta penjelasan terhadap sesuatu perkara yang telah dilakukan oleh dua wakil rakyat DAP, itu sahaja," tegasnya.

Share this article :

+ comments + 1 comments

Anonymous
June 9, 2013 at 7:16 PM

Bayangkan bayaran guaman di penang...oooo byknyaaaa...ambigaaaaa mana BERSIHHHH

Puok hang tak bersih..sibuk nak bersih org..nak telus..hahahaha...
Gani petai...hang pi mana..oooo dgn org Umno hebat hang...ni lagi dahsyat dpt duit melipat.. Duit kerajaan negeri..boleh bagi kat ibu tunggal.. Melayu pakatan...sape zalim..boss dap baiknyaa

BONGKAR BONGKAR LAGI

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AAKJ World - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger