Label 10

Home » , » Video : Hari Ibu Hari Kafir Laknat !! - Ustak Mek Dee..tuuuiHH !!

Video : Hari Ibu Hari Kafir Laknat !! - Ustak Mek Dee..tuuuiHH !!

Written By AAKJ on Monday, May 13, 2013 | 9:30 PM



Hari Ibu berakar daripada kepercayaan Kristian, bermula pada tahun 1600 apabila orang-orang England merayakan Mothering Sunday.
Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari sama ada dalam bulan Februari atau Mac.
Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.
Amalan dan tradisi ini kemudian merebak ke seluruh dunia dan ia disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church.
Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual agung yang memberi manusia kehidupan serta memullihara mereka daripada sebarang kecederaan.
Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah digabungkan dengan upacara kegerejaan.
Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan terhadap gereja.
Sehubungan itu, pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus meminta semua umat Islam agar menjauhi perayaan seumpama itu.
” Yang Islam ajar kalau ada masa dan kelapangan pergilah menziarah ibu dan bukannnya Mothers Day sahaja. Oleh kerana Melayu ini (yang menyambut perayaan itu) Melayu haprak, maka raya orang semua dia nak belaka,” katanya.



Share this article :

+ comments + 6 comments

Anonymous
May 13, 2013 at 10:12 PM

Pada pendapat sayalah,ini satu cara mengingatkan anak-anak akan kewujudan ibubapa terutama untuk anak-anak yg jauh dirantau orang.Kadang2 tanpa disengajakan anak2 terlupa untuk mengirim walaupun secebis berita tuk ibubapa.Tak terniat sedikitpun tuk meniru agama lain.

Anonymous
May 13, 2013 at 10:47 PM

Sesetengah orang Kelantan perlu diingatkan dengan hari ibu supaya dorang boleh kenang...dorang duk kat Lembah Klang ada air elok segalanya elok...mak pak duk kat Kelantan minum air bau limbah.

Anonymous
May 13, 2013 at 10:50 PM

ustad ni memang bodo piang,masakan di cina nak sambut depavali,, yg dok dengaq terlangut tu pun bahlol,,,negara kita masyarakat majmok,,,,bahlol lol lol lol,,ustad natang ni,,,sapu duit ceramah enjoy lebih dari mat salleh...ustad mcm ni puak kahaq ijau minat sangat... kH KAH KAH KAH KAH

akuanakcina
May 14, 2013 at 6:29 AM

Pergh......keta dia ke tu?
Maaf.saya x nampak apa istimewa nya dia ni.
Cuba juga nak menyelami nurani peminat2 yg amat taksub kat dia
Kesimpulan nya org kita memang sukakan hiburan.namum dlm masa yg sama tidakmenggunakan akal.

Anonymous
May 14, 2013 at 11:15 AM

dia dah jadi ustaz politik bukan pendakwah lagi..macam mana dia boleh kata yang undi umno/bn tu macam lembu?

Anonymous
May 14, 2013 at 2:02 PM

Pendakwah yang sebenar adalah Ostak Fatrul Bari...dia bukan seorang ostak politik...dia..dia adalah pendakwah dan pemikir terulung bani melayu..marilah kita bersama2 menyokong beliau...dia x pernah memisahkan agama dan politik seperti org2 sekular..kahkahkah..TAKBIRRRRR

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AAKJ World - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger