Label 10

Home » » Selangor : DAP Bawa Masuk Semua Cina Dalam Perjawatan Bertaraf Tetap ?!!

Selangor : DAP Bawa Masuk Semua Cina Dalam Perjawatan Bertaraf Tetap ?!!

Written By AAKJ on Saturday, June 8, 2013 | 10:30 PM

Ada laporan Sin Chew pagi ini yang menyebut antara agenda utama Hannah Yeoh dalam Sidang DUN tidak lama lagi adalah untuk memastikan DUN Selangor akan menjadi ‘sebebas-bebasnya’ daripada terus dicampuri oleh cabang pentadbiran yang lain.

Walaupun cadangan Hannah Yeoh ini nampak macam innocent, telus dan kononnya sangat bertepatan dengan masa – ia menggambarkan bahawa DAP mahu kekal lama di Selangor dan mula meletakkan orang-orang mereka di dalam pentadbiran Dewan Undangan Negeri yang sedia.Hannah Yeoh mahu, perjawatan di dalam pentadbiran DUN Selangor diuruskan sendiri oleh Speaker Dewan.

Nampaknya, strategi meletakkan Hannah Yeoh sebagai Speaker amat menjadi. DAP tak mahu Hannah sekadar menjadi Speaker yang mengurus mesyuarat. Malahan, jawatan Speaker mahu dijadikan sebagai satu jawatan yang super penting; sekiranya ada percaturan politik baru berlaku di masa-masa akan datang.

Maklumat blog ini, DAP sudah mengenalpasti sekurang-kurangnya 15 orang (anak muda Cina, berpendidikan, ahli DAP) yang mahu dibawa masuk sebagai petugas tetap Dewan Undangan Negeri sekiranya undang-undang SELESA ini lulus.

——————————————————————————————————-
In an exclusive interview with Sin Chew, Yeoh explained that  the new enactment will be instrumental in implementing the separation   of powers in the Selangor government and further enhance the state   assembly’s role and effectiveness.
Selesa will improve the  separation of powers between the three arms  of the Selangor government — the executive, the legislature and the  judiciary.
The proposed  law would see the setting up of a new Legislative  Assembly Service  Commission which would manage the state assembly —  including its  jurisdiction, finances and staff — independently of the  state  government’s executive arm.
The commission will then be headed by the Speaker and will include  the Selangor mentri besar, the state  opposition leader as well as  between five and six state lawmakers.
——————————————————————————————————–
Jika undang-undang SELESA ini lulus, sekumpulan pakar IT (cybertroopers) juga akan dibawa masuk secara ‘rasmi’ sebagai petugas DUN. Bayangkan, dengan outfit yang sedemikian solid, dibantu oleh bajet rasmi NEGERI SELANGOR, DAP akan melaksanakan apa yang dilakukan di Pulau Pinang (red bean army – untuk fokus kepada isu Selangor).

Perbualan blog ini dengan beberapa orang ADUN (Pas) Selangor semalam, membayangkan bahawa mereka juga khuatir dengan perkembangan ini. Menjadikan jawatan ‘Speaker’ sebagai satu punca kuasa baru dan memberi kebebasan perlantikan kakitangan akan menjadikan Hannah Yeoh sebagai pemain politik utama di Selangor.

Dikhabarkan, bahawa Menteri Besar tidak ada masalah dengan cadangan Hannah, asalkan Saifuddin Nasution juga diserapkan sebagai antara kakitangan di bawah Hannah.

Share this article :

+ comments + 1 comments

Anonymous
June 9, 2013 at 7:37 PM

Bodoh bodoh Melayu pakatan..pilih pemimpin menggadai Melayu.. Yg penting duitt. Lain dijualbeli..org pas kata..kita dah jaya bawak hanah faham isle..kan dah pakai selendang mcm tian cuak pakai songkok baju Melayu..bangap

Najib tunggu apa lagi...buat mcm dap..ada cina peduli..jgn dok sibuk transformasi..perpaduan kaum..takde cina yg nak Melayu..nak hancur adale..masih simpan ong ke...nak tunggu petronas tsunami cina sepenuhnya..

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AAKJ World - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger