Label 10

Home » » MENJADI TETAMU ALLAH !! 1PERKONGSIAN..TANAH AL-HARAM BUMI ANBIYA ! siri 8

MENJADI TETAMU ALLAH !! 1PERKONGSIAN..TANAH AL-HARAM BUMI ANBIYA ! siri 8

Written By AAKJ on Thursday, March 1, 2012 | 6:07 AMAlhamdulillah akhirnya tiba d Kota Mekah..kota tanah al-haram..kota yang punyai sejarah paling agung d dunia dan mana-mana peradaban hingga hari kiamat..kota d mana Nabi saw bersama Sahabat Baginda saw mulakan gerakan dakwah secara sembunyi-sembunyi..kota yang banyak meninggalkan iktibar berguna kepada kita..

Nun jauh sayup mata memandang..gunung batu dan padang pasir..kalau perjalan dengan bas yang berhawa dingin antara Mekah dan Madinah memakan masa 6 jam perjalanan dengan 4 lane kiri dan 4 lane d kanan pun kita rasa penat d ulit bas arab..bayangkan bagaimana Nabi saw dan Abu Bakar r.a merentas ini semua dengan unta..fikirlah..inilah pengorbanan Baginda saw untuk kita semua...boleh lagi kita cakap cara kita ajak orang mendekati Islam lebih berkesan dari Nabi saw ?? 

Aku malas nak sekolahkan penganut-penganut berhala kit sian yang dok bangga dengan hadir ramainya manusia d majlis tazkirah GITAR KARAN..nauzubillah !!


setiap hari 800 meter berjalan dari hotel penginapan ke Masjidil Haram


gambar tempat air zam-zam pesen lama...Tawaf:
 • الكعبة المشرفةDisunatkan menghadap kaabah pada permulaan Tawaf iaitu secara menjadikan Hajarulaswad berada di kanannya kemudian dia berpindah pula untuk menghadap Hajarulaswad dan berniat tawaf (tawaf Umrah atau tawaf Qudum).
 • Dia mulakan dari marmar yang berwarna coklat sambil membaca:
  (بسم الله والله أكبر اللهم إيماناً بك وتصديقاً بكتابك ووفاء بعهدك وإتباعاً لسنة نبيك).
 • Dia melambai Hajarulaswad dan mengucupnya jika dapat berbuat demikian.
 • Tetapi jika tidak dapat mengucupnya, dia bolehlah menyentuhnya dengan menggunakan tangan kanannya (istilah) kemudian mencium tangannya.
 • Jika dia masih juga tidak dapat berbuat demikian dia bolehlah berdiri menghadap Hajarulaswad sambil mengisyaratkan kepadanya dengan menggunakan kedua belah tangannya sebanyak sekali sahaja sambil dia menyebut (بسم الله والله أكبر) kemudian dia memulakan tawaf.


Cara isyarat tangan (dia mengangkat kedua belah tangannya sehingga ke paras bahu sambil menjadikan tapak tangan ke arah Hajarulaswad dan menunjukkan kedua-dua belah tangannya sebanyak sekali sahaja)
 • TawafTawaf adalah terdiri dari tujuh pusingan, disunatkan berlari-lari anak pada tiga pusingan pertama dan ittiba' (sopan) pada setiap pusingan yang lain dan setiap tawaf mesti disululi dengan Saie.
 • (Berlari-lari anak dan ittiba' (sopan) bagi lelaki sahaja), ia dilakukan di dalam tawaf yang disusuli dengan saie sahaja, apabila selesai dari tawaf dia menutup kedua bahunya.
 • Dipintu Kaabah dia membaca:
  (اللهم إن البيت بيتك، والحرم حرمك، والأمن أمنك، وهذا مقام العائذ بك).
 • Dirukun Iraqi dia membaca:
  (اللهم إني أعوذ بك من الشك و الشرك والشقاق والنفاق وسوء الأخلاق وسوء المنظر في المال والأهل والولد).
 • Ittiba'Dirukun Syami dan Yamani dia membaca:
  (اللهم اجعله حجاً مبروراً وسعياً مشكوراً وذنباً مغفوراً وعملاً مقبولاً وتجارة لن تبور يا عزيز يا غفور).
 • Dia disunatkan istilam rukun Yamani setiap kali dia melaluinya di dalam tawaf iaitu dengan menyentuh rukun ini dengan menggunakan dua belah tapak tangannya atau dengan menggunakan tangan kanannya. Sekiranya tidak dapat berbuat demikian dia boleh digantikan dengan mengisyarat kepadanya sahaja malah sunat berdoa di rukun Yamani kerana ia adalah mustajab di mana di sana terdapat seramai tujuh puluh ribu malaikat yang akan menyebut amin.
Supaya sah tawaf, orang yang melakukan tawaf hendaklah berhenti betul-betul dari berjalan ketika istilam rukun Yamani.
 • Di antara rukun Yamani dan Hajarulaswad dia membaca:
(رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ)
(اللهم إني أعوذ بك من الكفر والفاقة ومواقف الخزي في الدنيا والآخرة).
 • Pada tiga pusingan tawaf yang pertama dia hendaklah banyak membaca:
  (اللهم اجعله حجاً مبروراً وذنباً مغفوراً وسعياً مشكورا.)
 • Manakala pada empat pusingan yang berbaki dia membaca:
  (اللهم اغفر وارحم واعف وتكرم، وتجاوز عما تعلم, إنك أنت الأعز الأكرم)
 • Banyak berdoa untuk memohon kebaikan di dunia dan akhirat.
 • Pada penutup tawaf, dia istilam Hajarulaswad atau dia mengisyaratkan kepadanya dengan menggunakan dua belah tapak tangan dan pada setiap kali dia melalui di hadapannya ketika tawaf.
Sembahyang Sunat Tawaf Dua Rakaat:


Selepas selesai tawaf dia mendirikan sembahyang sunat tawaf sebanyak dua rakaat di belakang maqam Ibrahim walaupun di hujung Masjidilharam ataupun harus dilakukan di mana-mana tempat di dalam Masjidilharam ketika keadaan penuh sesak.


Pada rakaat pertama dia membaca: (قل يا أيها الكافرون) dan pada rakaat yang kedua pula dia membaca (قل هو الله آحد) selepas membaca Al-Fatihah.
Allah s.w.t berfirman:
(واتخذوا من مقام إبراهيم مُصَلَّى)Yang bermaksud:
Jadikanlah maqam Ibrahim itu sebagai tempat sembahyang.

Selepas sembahyang dia berdoa:
(اللهم إنك دعوت عبادك إلى بيتك, وقد جئت طالباً رحمتك, ومبتغياً رضوانك, وأنت مننت علي بذلك, فاغفر لي, إنك على كل شيء قدير)
Diriwayatkan daripada Nabi s.a.w, tawaf di baitullah adalah sembahyang cuma Allah mengharuskan bercakap, oleh yang demikian sesiapa yang ingin bercakap jangan dia bercakap melainkan perkara yang baik sahaja. Malah di dalam tawaf juga disyaratkan supaya suci dari hadas besar dan kecil serta menutup aurat.
Di dalam keadaan terputus tawaf untuk sembahyang atau memperbaharui wuduk, tawaf hendaklah disempurnakan dari awal pusingan yang sedang dia berada.
tqdalil-alhaj.com

pemandangan biasa waktu menunggu solat..


merenung Kaabah pun Allah bagi ganjaran..murahnya Allah terhadap makhlukNya yang lemah dan banyak dosa ini... saat ini sebak..pilu..airmata bergenang...terfikir betapa wajibnya bersyukur kerana Allah masih menjemput aku ke sini lagi...

bersambung...
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AAKJ World - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger