Label 10

Home » » Foto Dua Finalis Miss Malaysia Pertikai Keputusan Larang Sertai Ratu Cantik

Foto Dua Finalis Miss Malaysia Pertikai Keputusan Larang Sertai Ratu Cantik

Written By AAKJ on Monday, July 22, 2013 | 4:00 PM

MISS

DUA daripada empat gadis Muslim yang digugurkan daripada senarai finalis pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World 2013  iaitu Wafa Johanna De Corte, 19, dan Sara Amelia Bernard, 20, mempertikaikan dan mempersoalkan keputusan melarang penglibatan mereka dalam pertandingan itu.
Nama mereka dan dua lagi finalis iaitu Kathrina Rizuan, 23, dan Miera Sheikh, 19, digugurkan daripada menyertai pertandingan itu selepas penyertaan wanita Muslim dalam pertandingan tersebut telah ditegur oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.
Mereka menyifatkan keputusan itu adalah sebagai salah satu daripada diskriminasi berlandaskan agama.
Menurut Wafa Johanna, “saya sangkakan akhirnya peserta Muslim akan dibenarkan menyertainya sekaligus mewakili Malaysia.  Saya juga menyangkakan perkara ini (sertai pertandingan ratu cantik) adalah okay, sebab pertandingan akhirnya akan diadakan di negara yang kebanyakan penduduknya beragama Islam iaitu di Indonesia.
“Saya tidak akan memakai pakaian renang ataupun bikini sebaliknya akan memakai pakaian sukan yang bersesuaian,” katanya.
Menurut fatwa yang telah dikeluarkan pada 1996, mana-mana wanita yang beragama Islam adalah dilarang sama sekali untuk menyertai pertandingan ratu cantik.
Kali terakhir wanita Muslim terlibat dalam pertandingan sebegitu ialah penyanyi dan pelakon popular, Erra Fazira yang telah memenangi gelaran Miss Malaysia pada 1992.
Selain Wafa, seorang lagi finalis, Sara Amelia Bernard turut menyatakan perasaan terkejut serta berasa terkilan di atas penguguran namanya sebagai finalis daripada 20 peserta akhir yang telah disenarai pendekkan.
“Kami dibenarkan menyertai pertandingan ini selagi tidak mendedahkan mana-mana bahagian badan, sebaliknya yang ingin ditonjolkan adalah personaliti setiap finalis yang bertanding.
“Kalalu mereka mahu melarang kami, kenapa mereka tidak melarang wanita Muslim yang mewakili negara dalam sukan renang dan gimnastik?” katanya.
Selain itu, Sara juga berharap agar fatwa tersebut dikaji semula supaya membenarkan wanita Muslim bertanding dalam pertandingan ratu cantik.
“Saya berasal daripada ibu bapa yang berkahwin campur dan saya sememangnya dilahirkan sebagai seorang Islam.  Saya tidak ada sebarang prejudis terhadap agama sendiri, tetapi nama digugurkan atas alasan tersebut adalah sesuatu yang tidak masuk akal,” katanya.

Kathrina-Binti-Ridzuan
Sara-Amelia-Bernard
Miera Sheikh
Wafa-Johanna-De-Korte
mynewshub
Share this article :

+ comments + 4 comments

Anonymous
July 22, 2013 at 4:48 PM

Mana mok pok budok2 ni .... Bakponya tak royat ko anak tu awal2..(. Sejak kecik lagi la) yg benda ni berat hukumnya.... Dae besar gak susoh la nk ajarnya. Tambohan hok mom pok ccampurae ni ,.... Byk hok X ccaro mano ke tatasusila

Anonymous
July 22, 2013 at 5:40 PM

MELAYU LIBERAL????? MENUNTUT HAK SAMA RATA TAPI AKHIRNYA CONDONG KE KEHIDUPAN BEBAS DAN LGBT....

Anonymous
July 22, 2013 at 9:33 PM

hok ni la nok kabo kalu dok care ke agame bile cakap pong jenih ikok logik otok je...bengong

Anonymous
July 23, 2013 at 12:37 PM

Dah tahu hukumnya haram!!! Takkan nak halal pulak!!!!

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AAKJ World - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger